Kvinna yxhuggen i Sunne

Enligt en artikel i Aftonbladet ska polisen blivit larmad om att en kvinna blivit yxhuggen i huvudet och att gärningsmannen var kvar på brottsplatsen. Ambulansen bad polisen, enligt deras rutin, att gå in först. I den stunden hade polisen ingen ledig patrull. ”Då får hon dö då, i så fall”, det var så polisens operatör sa till SOS. ”Men jag menar vi kan ju inte ha en polispatrull i varenda hörn för att ambulansen ska ha hjälp heller. Tyvärr.”

Polisoperatören tipsar även SOS Alarm att ambulanspersonalen själva kan ringa mannen för att få ”en uppfattning om vad han vill och hur han är”.

Samtalet om dådet i Sunne kom till SOS Alarm strax före klockan 19 på kvällen den 21 maj i år. Det var gärningsmannen själv som ringde in och berättade att han slagit en kvinna i huvudet och att ”hon blöder kraftigt”. När ambulanspersonalen kom fram till huset i Sunne gick det relativt snabbt att lasta kvinnan och åka till en fotbollsplan där hon hämtades av ambulanshelikopter. Polisen hann inte fram när de var på brottsplatsen utan kom först senare.

Mannen var dock inte aggressiv mot personalen utan höll sig i bakgrunden. Kvinnan fick snabbvård och överlevde, som tur var.

– Det är inte något som är korrekt hanterat utifrån vår sida, säger Henrika Dahlström, chef för polisens ledningscentral i region Bergslagen.

Det har också hållits ett samtal med polisoperatören om det olämpliga i det hen sa till SOS Alarm.

– Jag har påtalat för min medarbetare hur olyckligt hen uttryckt sig. Hen säger att det är ett uttryck för frustration, säger Henrika Dahlström.

Att polisen dessutom tipsar om att ambulanspersonalen själva kan ringa gärningsmannen är inte heller enligt rutinerna.

– Det är inte ett arbetssätt som vi ska använda oss av, säger Dahlström.

Gärningsmannen, som under ett antal år haft en relation med den mördade kvinnans mamma. Har enligt åtalet skada kvinnan kraftigt ”genom att tilldela henne ett flertal hugg i huvudet med en yxa”.

Mannen har erkänt att han skadat kvinnan och har berättat i samtal med Frivården att ”han och styvdottern inte kommit överens sedan en längre tid tillbaka”. Men något egentligt motiv till att begå brottet anser inte åklagaren att mannen kunnat ge.

– Tyvärr tycker jag inte att vi har fått en helt klar bild av varför han gör det här, säger kammaråklagare Per Svensson.

Mannen är tidigare dömd för olaga vapeninnehav.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *